FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL
L Å D A N


UTSKRIFT
En titt in i framtiden IIframtidsscenarion


Stockholm 1 juni 2002


Här fylls det på med framtidsförutsägelser. Precis som var fallet med förutsägelserna i den förra artikeln - En titt in i framtiden - beräknas också dessa nya spådomar infrias under de närmaste tio åren, alltså mellan år 2002 och år 2012.

I den tidigare artikeln skrev jag lite slarvigt att förutsägelserna "bl.a." var baserade på den klassiska dramaturgins regler. Denna olyckliga formulering har gjort att man trott att spådomarna helt baserats på Aristoteles poetik. Så är inte alls fallet.

Jag måste här erkänna att den klassiska dramaturgin spelat en ytterst liten roll för förutsägelsernas tillkomst. Samtliga - tillsammans nu 24 - förutsägelser är baserade på en analysmetod som det här skulle föra för långt beskriva. Så fram till dess att förutsägelserna börjar slå in, eller inte alls gör det, kan jag bara upprepa att min metod inte bygger på varsel, tarokort eller annat ockult. Tvärtom är den baserad på logiskt tänkande - en i våra dagar snabbt utdöende färdighet.

Bild

Kommer Edgar Allan Poe
att bli ett namn på allas läppar?

Politik

Gudrun Schyman kommer att tvingas avgå som partiledare.

Ingen av de svenska partiledarna år 2002 kommer att vara partiledare år 2012. Alla kommer att ha avgått.

Under de närmaste tio åren kommer en ideologisk våg att svepa igenom politiken. Det blir trendriktigt att framstående politiker diskuterar världssyn och ideologi och inte reformer. Massmedia kommer att rapportera om ideologiernas renässans.

Den största frågan i ett kommande svenskt val blir hur mycket man skall minska på invandringen. Några politiker kommer att föreslå att man skall börja återkalla svenska medborgarskap.

I USA kommer republikanen Ron Paul att bli republikansk presidentkandidat, alternativt bilda ett eget parti.

Ekonomi

Familjen Wallenberg kommer att förlora all makt över svenskt näringsliv. Wallenberg-epoken slut, kommer man att skriva.

Flera gamla svenska storföretag kommer att hamna på konkursens brant. Bland dem Skandia, Saab-Scania och SEB. Naturligtvis också Ericsson.

Kungligt

Svenska kungafamiljen kommer att gång på gång utsättas för massiv kritik. Till slut kommer den stora allmänheten att kräva att monarken avgår. Krav på republik kommer att resas.

Motor

SUV:s - eller stadsjeepar som de också kallas - kommer att bli mycket impopulära och slumpas bort som begagnade.

Nöje & kultur

Michael Jackson kommer att hittas död.

Vinyl 107 - Stockholmsstationen som strax innan denna artikel sändes upp på internet hade slutat spela 60-talspop för att i stället, under namnet "Nya 107,5", spela "soul- och dansbandsklassiker" från 70-talet - kommer att läggas ner. Lyssnarna svek, kommer ledningen att säga. Marknaden för nostalgi kommer att vara som bortblåst.

Ett nytt Tältprojekt typ 70-talets kommer att planeras och eventuellt också att genomföras.

Till allas förvåning kommer Gröna Lund att gå i konkurs. En febril jakt på finansiärer kommer att startas. Man kommer att kräva att Stockholms Stad går in som ägare. Men konkursen är gigantisk. Den omfattar inte endast Gröna Lund utan ett stort antal andra kända nöjesfält, djurparker och sommarland i Sverige.

Var och varannan halvbildad människa kommer att börja citera slutordet i Edgar Allan Poes dikt The Raven: Nevermore. På DN:s kultursida kommer en eller flera stora artiklar om Poe att publiceras.


BÖRJE LINDSTRÖM

Andra artiklar om framtiden:

En titt in i framtiden 1
En titt in i framtiden 2
En titt in i framtiden 3
Spådomarna som slagit in

KORTFAKTA: Ett antal ekonomiska framtidsscenarion finns i slutet av artikeln Den döende spekulationen. Se också framtidsscenariot för nyliberalismen i artikeln Nyliberalismens slut.FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL | UPP!

© Börje Lindström. Texter och bilder skyddas av lagen om upphovsrätt. Webmaster 
Sidan senast ändrad 10 februari 2004