FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL
L Å D A N

Spådomarna slår in

- Michael Jackson död 25 juni 2009


lilla intervjun


Stockholm 8 december 2009

I juni år 2002 förutspådde han Michael Jacksons död. Börje Lindströms förutsägelser är skrämmande träffsäkra. I denna nya intervju talar Börje om framtiden.Världen sörjer The king of pop.
Foto: Börje Lindström.

Börje, den 1 juni 2002 förutsade du att Michael Jackson innan år 2012 skulle hittas död. Hur känns det i dag?

- Finns det en förutsägelse jag ångar är det den om Jackson. Michael Jackson var ett musikaliskt geni. Men förutsägelsen handlar egentligen inte om honom. Det handlar om en tid som går i graven, en tid för vilken han var symbolen.

- Jag funderade efteråt på att ta bort förutsägelsen om Jackson. Men det hade varit ohederligt att ändra i efterhand.

För sju år sedan förutspådde du också att stadsjeepar skulle slumpas bort som begagnade. Tillverkningen av Hummer har nyss lagts ner. Hur kunde du veta sju år i förväg?

- Det är för komplicerat att gå in på. Men det är klart jag har en metod eller rättare sagt flera samverkande metoder. Sen skadar det inte att jag skrivit dramatik. Verkligheten har en underlig förmåga att följa dramatikens lagar - eller om det nu är tvärtom."SUV:s - eller stadsjeepar som de också kallas - kommer att bli mycket impopulära och slumpas bort som begagnade."
Börje Lindström, 1 juni 2002.

Du har förutspått att Saab skulle hamna på konkursens brant, att ett nytt tältprojekt skulle gå av stapeln och att "mysigt" skulle bli ett modeord?

- Jag har inte förutspått att Saab skulle gå i konkurs. Rätt ska vara rätt. Förutsägelsen gällde Saab-Scania som tillverkar lastbilar och inte personbilar.

I januari år 2004 skrev du att en "väldig förlagskris större än den under 1970-talet kommer att drabba den svenska bokbranschen". Vad sa dina författarkolleger när du gjorde den förutsägelsen?

- I januari år 2004 hade det börjat gå riktigt bra för bokförlagen. Bokmomsen hade sänks år 2002 och läsintresset ökade. Jag tror inte det fanns någon svensk författare, än mindre svensk förlagschef, som trodde att förlagen inom några år skulle tvingas chocksänka antalet utgivna titlar och säga upp personal. Ingen av mina kollegor trodde på mitt framtidsscenario.

- Den allmänna meningen i förlagsbranschen var att bokförsäljningen är relativt okänslig för en ekonomisk nedgång. Det var vad man trodde då. I dag är det en global förlagskris.Svenska Dagbladet rapporterar om den stora svenska förlagskrisen i en artikel från november 2009.

År 2004 förutspådde du också att Sverige skulle få en längdskidåkare som skulle vinna Vasaloppet tre gånger. Hade du sett talangen hos Oskar Svärd redan i hans första Vasaloppsseger?

- Jag visste ingenting om honom när jag gjorde förutsägelsen. Men jag vet en sak. Somliga framtida trender går att förutspå och dessa trender behöver sina hjältar. Oskar Svärd är en sådan hjälte.

Bild

"Sverige kommer att få en eller flera nya, verkligt framgångsrika längdskidåkare. En av dem kommer att vinna Vasaloppet tre gånger."
Börje Lindström, 7 januari 2004.

Kan man säga att du utvecklat en känsla för framtiden?

-Nej, nej, nej. Blandar man in känslor i processen är man helt förlorad. Hur många kände inte att det var rätt att köpa IT-aktier 1999 och en bostadsrätt 2008?

Nicolas Taleb skriver i sin bok The Black Swan att det inte går att förutsäga framtiden. Slumpen spelar för stor roll. Det enda man kan göra är att säga att man inte vet?

- Jag har också läst Taleb. Han är väldigt bra. Men man kan göra förutsägelser som har en relativt stor möjlighet att bli sanna och jag har gjort några sådana.

- Fast jag har inte gjort den typ av förutsägelser som är så populära bland så kallade "experter" och som Taleb med all rätta slår ner på i sin bok. Alltså linjära förutsägelser.

Vad är det?

- En linjär förutsägelse är att om huspriserna stigit i tio år så kommer de att fortsätta att stiga i tio år till - eller kanske till och med i en evighet.

- När jag gjorde förutsägelsen att Bush skulle bli den impopuläraste presidenten sedan Jimmy Carter var Bush extremt populär. Det fanns ingenting som tydde på att han skulle bli den mest avskydda amerikanska presidenten någonsin.

- I dag säger förstås folk "Det kunde ju vem som helst begripa att Bush skulle bli impopulär" - men vad jag vet var det ytterst få som förstod det när förutsägelsen gjordes. Det är likadant med Michael Jackson. Mindre än ett dygn efter att The king of pop dött sa folk att det var ju bara vad man hade att vänta sig.

Bild

"Michael Jackson kommer att hittas död."
Börje Lindström, 1 juni 2002.

Kommer det fler förutsägelser?

- Jag vet inte. Tiderna har blivit mycket allvarliga. Världen befinner sig i början av den största ekonomiska depressionen någonsin.

Menar du lågkonjunkturen?

- Det här är ingen lågkonjunktur. Det här är en depression som världen aldrig skådat förr.

Men alla talar ju om "gröna skott"?

- De gröna skotten är en hägring, lika verklig som en svävande, grönskande oas ute i öknen. Det är massmänniskan som projicerar den framtid politikerna vill ha. För det var politikerna som började tala om "de gröna skotten". Politikerna är livrädda för vad som händer.

Men om det du säger är sant, hur kommer det då att bli?

- Depressioner varar inte i ett par år utan i ett par decennier. De innebär stora sociala, ekonomiska och politiska förändringar. 30-talet och Hitler är ett känt exempel. Vi kan lugnt anta att hela eländet till slut kommer att mynna ut i ett världskrig.

Bild

Ett nytt framtidsscenario av Börje Lindström – Annas Dagbok – utkommer på Alfabeta 2010.

Har du någonsin funderat på att samla dina förutsägelser i en bok?

- Nej, men däremot kommer det en bok som handlar om en enda framtidsförutsägelse. Det är en bok för ungdomar men som även kan läsas av vuxna.

- Den heter "Annas dagbok" och handlar om en tjej som hamnar mitt i en världskatastrof. En katastrof som jag lika innerligt hoppas att jag har fel om som jag hoppades att jag skulle ha fel om Michael Jacksons död.

LÄS EN TIDIGARE INTERVJU FRÅN SEPTEMBER 2005

Andra artiklar om framtiden:

En titt in i framtiden 1
En titt in i framtiden 2
En titt in i framtiden 3
Spådomarna som slagit in
FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL | UPP!

© Börje Lindström. Texter och bilder skyddas av lagen om upphovsrätt. Webmaster 
Sidan senast ändrad 8 december 2009