FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL
L Å D A N

Spådomarna slår in

- Schyman avgick, skatten höjs,
kungahuset i gungning efter Bruneiskandal,
H&M la ner sin julsex-reklam, tältprojektet gick av stapeln,
hela Sverige Fredagsmyserlilla intervjun


Stockholm 13 september 2005


Börje, i juni 2002 skrev du att ett nytt Tältprojekt typ 70-talets skulle bli av i Sverige. I fjol gick det första av stapeln. Med Lena Ph, Magnus Uggla, Robert Gustafsson, Johan Rheborg och Cecilia Frode. I år, 2005, har det andra tältprojektet genomförts med Martin Stenmarck, Charlotte Perrelli, Sissela Kyle samt Robert Gustafsson och Johan Rheborg. Hur kunde du räkna ut det här?

- Det är alltid så att den tid man lever i på ett eller annat sätt härmar en tidigare tidsperiod. Ibland till och med flera. Jag visste år 2002, ja, till och med tidigare, att vår tid skulle börja härma 70-talet. Samtidigt som den f.ö. härmade 60-talet. När jag väl hade detta klart för mig var resten enkelt.

Men hur kom du till slutsatsen att vi skulle bli 70-talsinspirerade?

- Det är ett alldeles för långt resonemang för att gå in på här.

I januari i fjol skrev du att "mysigt kommer att bli ett modeord". Jag fick 15300 träffar på Google i dag på "fredagsmys". Hade man mysigt på 70-talet också?

- Nja, jag minns 70-talet som en period när alla var deprimerade. Det var liksom politiskt korrekt att säga att man var deprimerad. Jag minns inte att någon pratade om att ha det mysigt. Men i takt med att världen har hårdnat har nu behovet av att dra sig tillbaka, att ha det mysigt, ökat. Därför har vi fått fredagsmys på allt från dagis till hotellweekender för vuxna. Mysigt har helt enkelt blivit ett modeord för att det är viktigt i dag att dra sig undan världsproblemen.

Varför har ingen annan förutspått det här?

- Fråga dom!

År 2004 förutspådde du att H&M skulle lägga ner sin julreklam med unga kvinnor i underkläder. Det var precis vad som hände. H&M:s beslut väckte sensation. Hur i allsin dar visste du att man skulle lägga ner sin sexreklam?

- H&M är extremt trendkänsliga. De försöker hela tiden nosa sig fram till vad nästa trend ska bli. De har nu förstått att vi kommer att gå in i en påklädd epok. TV och kvällstidningarna kommer att följa efter. Den breda massan kommer inte att vilja ha naket längre.

Du har gjort 37 förutsägelser. Nu har sex slagit in. Schyman avgick, kommunalskatterna har höjs, kungahuset hamnade i gungning efter Bruneiskandalen, H&M har slutat med sexreklamen, tätprojektet har gått av stapeln och alla har börjat fredagsmysa. Kommer dom andra 31 förutsägelserna också att slå in?

- Nja, två av dom har ju visat sig felaktiga. Eller en och en halv. Jag förutspådde att socialdemokraterna skulle förlora valet år 2002. Det var åt skogen fel. Dessutom blev Bush omvald. Men det var en förutsägelse i två delar. Jag inledde med att förutspå att han skulle bli den impopuläraste amerikanske presidenten sedan Carter. Det här gjorde jag alltså innan den 11 september 2001. I ett världsperspektiv har han tveklöst blivit impopulärare än Carter. Förmodligen är Bush USA:s impopuläraste president någonsin - i ett globalt perspektiv och kanske också snart i ett inhemskt.

Kommer katastrofen i New Orleans att tvinga fram hans avgång?

- Knappast. Men det är inte helt uteslutet att han kommer att gå samma öde till mötes som Nixon. Men det har jag inte förutspått och det tänker jag inte heller förutspå.

Men du har förutspått att Göran Persson kommer att tvingas att avgå som partiledare?

- Ja, det har jag och inte ser det ut som att han kommer att göra det i dag, ett år före valet. Men avgångar sker plötsligt och oväntat och av oväntade orsaker. Du får väl återkomma om ett år!

Hur är det nu med mejlen från alla Michael Jackson-fans?

- Ja, jag har förutspått att han kommer att hittas död, vilket jag verkligen hoppas inte kommer att hända. Jag har funderat på att ta bort förutsägelsen från min hemsida, jag vill inte göra beundrare av Jackson ledsna. Men det vore ohederligt att börja ändra i efterhand.

Hur i allsin dar bär du dig åt för att pricka in vad som ska hända i framtiden?

- Jag önskar att jag kunde säga som Sherlock Holmes. Att allting verkar så enkelt när man förklarar hur man kommit fram till sin slutsats. Jag önskar att jag på ett snabbt, enkelt och superpedagogiskt sätt skulle kunna berätta hur jag bär mig åt. Men det finns inget enkelt sätt att förklara den metod jag använder. Det enda jag kan säga om metoden är att den är besläktad med kaosforskningen. Den bygger alltså på ett icke-linjärt tänkande. Grejen är alltså att jag inte extrapolerar en trend och gör "säkra förutsägelser".

Vad är en säker förutsägelse?

- En säker förutsägelse är att t.ex. i dag säga att jordens medeltemperatur kommer att öka. Det är ju redan något som börjat hända. En annan säker förutsägelse är att i dag säga att fler och fler kommer att supa ihjäl sig i Sverige. Att vi kommer att hamna i ett alkoholens 1700-tal. Det är en trend som varit igång i princip sedan EU-inträdet. Det här är alltså två exempel på trender som redan börjat. Båda är "säkra förutsägelser" och talande exempel på linjärt tänkande. Alltså: har en trend börjat så kommer den att öka i styrka i all evighet. Men jag har försökt vinnlägga mig om att göra förutsägelser som går emot den rådande trenden.

Som till exempel?

- Som till exempel H&M. Jag tror inte det fanns någon som i januari 2004 trodde att vi skulle skulle få en påklädd jul på H&M:s affischtavlor. Sextrenden var oerhört stark just då. Egentligen är den på ett sätt ännu starkare i dag. Bl.a. Dressman har ju hoppat på sextrenden i sin reklam. Dokusåporna fortsätter sextrenden med oförminskad kraft. TV4 ska haka på. Men H&M:s nej till sexreklam är det första vågskummet i den brytande vågen. Den stora sexvågen kommer att bryta ihop med dunder och brak. Vi ser de allra första tecknen nu. Vi går mot en påklädd och mycket viktoriansk tid.

- Nu, när sexvågen börjar bryta, kan förstås vem som helst "förutspå" att sextrenden kommer att försvagas. Och de kommer få rätt. Men att förutse en trends undergång innan trenden visat det minsta tecken på att bryta ihop, det är där utmaningen ligger!

Vilken av dina förutsägelser kommer att besannas härnäst?

- Ingen aning.

Andra artiklar om framtiden:

En titt in i framtiden 1
En titt in i framtiden 2
En titt in i framtiden 3
Spådomarna som slagit in
FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL | UPP!

© Börje Lindström. Texter och bilder skyddas av lagen om upphovsrätt. Webmaster 
Sidan senast ändrad 13 september 2005