FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL
P J Ä S E R
Större bild


LÄSPROV
BESTÄLL
Ensam

- en barnpjäs om Strindberg


Antal skådespelare: 1 m, 1 kv.
Publik: 5 - 11 år och vuxenpublik.
Längd: 45 min.
Urpremiär: 1992.

barnpjäser


Börje Lindströms pjäs Ensam bygger på August Strindbergs bok Ensam, i vilken Strindberg självutlämnande beskrev sin känsla av utanförskap. Det är en pjäs för en barnpublik om en vuxen – men den vuxne och barnen delar erfarenheten av att vara ensam och utanför, nästan lite rädd för de andra.

Pjäsen Ensam har utgetts som bok i Frankrike, där den utkommit i två upplagor, och Ensam har också översatts till arabiska. Utomlands är Ensam i färd med att bli Lindströms mest spelade pjäs, inte minst i Frankrike där satts upp ett flertal gånger.

Under denna länk kan du läsa mer om Skottes Musikteater i Gävle och Norrbottensteaterns uppsättning av Ensam. En artikel om varför Börje Lindström skrev pjäsen finner du här.

Pjäsen börjar en kväll just när August Strindberg skall gå och lägga sig. Plötsligt stiger den nya pigan Klara in hos det världsberömda geniet. Klara vill bjuda på en smörgås nere hos sig. Strindberg blir rosenrasande och kör henne på dörren. Men den snälla pigan ger sig inte, ty i Strindberg ser hon inte en litterär storhet utan ett ensamt, folkskyggt barn.

Detta egocentriska barn August Strindberg, som via telefôn talar med Gud, får i Klara äntligen möta någon som till slut lyckas föra honom ett stycke på väg mot en vänskap.

Barnpubliken knappast vem Strindberg var, men de vet vad det är att känna sig ensam.

Ensam hade, i regi av Torbjörn Astner, urpremiär 1992 på Unga Riks och fick ett gott mottagande.

"Spelet har inte pågått lång stund förrän man märker att det är ett smått genialt drag av författaren att låta svensk diktnings portalfigur bli den kring vilken ett spel om ensamhetens utsatthet och vänskapens uppbyggande krafter får kretsa fram mot ett positivt slut" skrev Ingvar Engvén i Falukuriren.

"10-11-åringar har väl inte ens hört talas om Strindberg! Nej, det är heller inte förutsättningen för den här lilla pjäsen, som inte bara är djupt originell utan också visar sig ha ett rikt innehåll och glimtar av olika slags humor" skrev Gun Zanton-Ericsson i Östgöta Correspondenten när pjäsen sattes upp av Östgötateatern.

"Den gamle och trötte - måtte klockan snart vara tio så får jag gå och lägga mig! - konfronteras med den unga och raka flickan som inte krusar för en berömdhet och som helt enkelt visar lite vanlig mänsklig omtänksamhet.

'Vänner finns överallt', försöker hon få honom att förstå, och när Strindberg tror att han gjort guld låter Börje Lindström henne klokt och poetiskt förklara vad det egentligen är: 'ljus från andra människor, det är det som är guld, herr Strindberg!'"

Zanton-Ericsson avslutade:

"Börje Lindström tillhör sedan länge till de främsta [bland de svenska barndramatikerna], hans ämnen är djärva, ofta brännande, och han tilltror sin publik förmåga att ta till sig något av det han berättar om livet i sina pjäser. Jag är övertygad om att de gör det också när de ser 'Ensam' - men vad ska vi inte begära att barnen själva ska ha ord för att uttrycka. I så fall skulle inte konst behövas!"

Välj en annan pjäs:

SpritSmittanRastenKungakronanPappa!
Åtta årSkugganTomanernas liv
Ringaren i Notre-DameVitterväder
TrasdockanEnsam
Vem älskar Yngve FrejKärlekens enskilda bank
HavetSkogenJag och min skugga
Oskars kalabalikIs i magen
Tidens hundarTrädgårdsmästaren

KORTFAKTA: År 1994 översattes Ensam till franska av Anne Barlind och spelades sedan av en och samma franska teater i tre år. Pjäsen, försedd med ett förord av C.G. Bjurström, utkom samma år också som bok i Frankrike. Utomlands har Ensam redan fått ett stort antal uppsättningar i bland annat Frankrike, Belgien och Tyskland. År 1998 översattes Ensam till arabiska - från franska! I Sverige har pjäsen spelats av Unga Riks, Östgötateatern, Skottes Musikteater och Norrbottensteatern. Pjäsen finns översatt till tyska, franska och arabiska.FÖRSTASIDAN | PJÄSER | BÖCKER | INFO | INTERVJU | LÅDAN | LÄNKAR | E-MAIL | UPP!

© Börje Lindström. Texter och bilder skyddas av lagen om upphovsrätt. Webmaster 
Sidan senast ändrad 11 september 2015